Fat

Information om våra Fat

Forss Whisky

Är du samlare, konnässör, nörd eller genuint intresserad av dryck i allmänhet eller whisky i synnerhet har du en otrolig möjlighet att få ta del av den utveckling som Forss står inför. Att bli fatägare ger dig en inblick i och du får vara delaktig i den resa som Forss startat mot att bli en whisky att räkna med, en whisky som på kort tid har mycket smak, en vacker färg och unik i sitt slag. Man kan säga att Forss Whisky är ett koncentrat av Höga Kusten.

Vår tanke är att du som fatägare ska få en dryck som efter 3 år, utifrån både smak och färg, upplevs som en whisky med många år på nacken. Hemligheten är att vi tillverkar drycken på en malt gjord på vete och korn, lagrar på små ekfat med en lite hårdare rostning som gör att drycken utvecklas snabbare.

Som fatägare får du tillsammans med oss på Forss vara en del av vårt spännande och gemensamma äventyr mot att en ny whisky blir verklighet.

Bli fatägare

Den sprit som läggs på fat är gjord på ett recept med 70% vete och 30% korn. All malt är ekologiskt odlad i Sverige. Det Forss erbjuder dig som fatägare är möjligheten att bestämma vilket typ av fat du vill lägga din Forss-sprit på.

Forss erbjuder i första hand fat av svensk ek, i storlekar från 10–50 l vi erbjuder även ombundna vinfat som ex sherry, madeira, port i storlekar mellan 25–50 l. Om du väljer ett fat gjord på svensk ek kan du även bestämma vilken rostningsgrad du önskar på ekfatet. Du kan välja allt från lätt rostade till kolade. Ju hårdare rostade faten är desto snabbare blir utvecklingen på både smak och färg.

Faten lagras i ett otempererat och oisolerat lagerhus. Vårt lagerhus ligger i anslutning till destilleriet, endast några hundra meter från havet och påverkas av omgivningens temperatur som varierar med de fyra årstiderna.

När du kommit fram till vilken fattyp du önskar kan du göra en beställning här eller ta kontakt med oss direkt. Vi hjälper dig gärna att komma fram till vilket fat som är mest intressant för dig.

Du kan i villkoret läsa vad som gäller när du beställer ditt fat och i prislistan ser du vad de olika alternativen kostar.

Nu börjar din smakresa!

När Forss fått beställningen fylls ditt fat. Är du intresserad och vill vara med när fatet ska fyllas, hör av dig så ordnar vi en tid som passar dig. Annars tar vi fullt ansvar för att det fylls och flyttas till lagerhuset. När fatet är fyllt sätter vi på en skylt med det namn som du önskar att din whisky ska ha.

Under lagringstiden har du också möjlighet att prova din dryck för att få lära känna men också följa spritens utveckling till en whisky. När du vill testa din Forss, hör av dig så ordnar vi ett provuttag.

Efter minst tre års lagring på fat och då du tycker att whiskyn är mogen för att tappas på flaska tar du kontakt med Forss för buteljering. Inför buteljeringen har du även möjlighet att utforma flaskans etikett med ex din logga och det namn du vill att Forss whiskyn ska ha. Flaskorna fylls med den alkoholhalt som fatet har när du väljer att buteljera sk cask strength. Önskar du en spädning till en lägre alkoholhalt meddelar du det i samband med buteljering.

När flaskorna är fyllda och etiketterade levereras de till Systembolaget så att du nu kan njuta av en riktig Forss. Äventyret behöver inte vara över här, du kan fylla ditt fat ännu en gång.

Intresseanmälan

Om du vill påbörja din beställning av ditt fat så kan du enkelt göra det här via formuläret.  Slutlig överenskommelse av fatköp och reservation av innehåll sker i samband med betalning. Har du några funderingar så tveka inte att kontakta oss!